Menu

Als het gaat om de detectie van malware ontlopen anti-viruspakketten elkaar steeds minder, zo blijkt uit een nieuwe test van het Duitse testlab AV-Test. Voor de test, die in maart en april plaatsvond, werden 18 virusscanners voor eindgebruikers op verschillende onderdelen met elkaar vergeleken.

De pakketten werden beoordeeld op de detectie van malware, prestaties en bruikbaarheid. Voor de drie onderdelen konden de pakketten bij elkaar 18 punten verdienen. Bij de detectie van malware werd gekeken naar 196 "zero-day" malware-exemplaren en bijna 5500 malware-exemplaren die in de laatste vier weken voor de test werden ontdekt. Voor de detectie van de zero-day malware, wat in de definitie van AV-Test onbekende, nieuwe malware is, werd er een gemiddelde score van 99,5 procent gehaald. De test met de 5500 exemplaren leverde een gemiddelde detectiescore van 99,9 procent op. Elf virusscanners wisten op dit onderdeel de maximale 6 punten te halen, gevolgd door zes scanners met 5,5 punten. PC Pitstop zet met 4 punten de laagste score neer.

Bij het tweede onderdeel, de prestaties, werd naar zaken als het bezoeken van websites, downloaden van bestanden, installeren en draaien van software en het kopiƫren van bestanden gekeken en welke invloed de pakketten hierop hadden. Zeven pakketten scoren de maximale 6 punten. gevolgd door acht pakketten die 5,5 punten halen. BullGuard, F-Secure en G Data eindigen met 5 punten op dit onderdeel onderaan.

Als laatste onderdeel, de bruikbaarheid, kwamen de 'false positives' aan bod. In deze gevallen beschouwt de virusscanner schone software als malware of schone websites als besmet. Iets wat als het bijvoorbeeld om systeembestanden gaat vervelende gevolgen kan hebben. Acht pakketten halen op dit onderdeel de maximale 6 punten. PC Pitstop en F-Secure eindigen met respectievelijk 3 en 3,5 punten onderaan.

Uiteindelijk weten alleen AhnLab en Avira de maximale 18 punten te scoren, gevolgd door Kaspersky Lab, McAfee en Trend Micro met 17,5 punten. AV-Test beoordeelt anti-viruspakketten met 17,5 punten of meer als 'top product'. De laatste plek is voor PC Pitstop en F-Secure met respectievelijk 13 en 14,5 punten. Het veelgebruikte en gratis Windows Defender komt op 16,5 punten uit en doet het beter dan meerdere commerciƫle pakketten.

Link naar origineel artikel:
https://www.security.nl/posting/563733/Test%3A+18+anti-viruspakketten+voor+Windows+10+vergeleken

12431
Sluiten