Menu

De meeste mensen denken er niet over na, het fenomeen DNS. Als je een internet pagina wilt bezoeken, dan type je de domeinnaam (bijvoorbeeld google.nl) in de adresbalk van je internetprogramma (browser), waarna de website ‘vanzelf’ wordt geopend. Het openen van een website lijkt heel eenvoudig, maar er gebeurt toch meer dan je denkt. De internet browser moet namelijk eerst achterhalen op welke server een website wordt gehost. Iedere server op het internet waar websites op worden gehost heeft een uniek IP adres. En zo’n IP adres is natuurlijk veel te moeilijk om allemaal te onthouden. Daarvoor gebruiken we DNS (Domain Name System)

We koppelen een naam aan een IP adres (bijvoorbeeld www.google.com verwijst eigenlijk naar 74.125.136.94). Voor deze vertaalslag zijn alle domeinnamen met bijbehorende IP-adressen in een database opgeslagen welke toegankelijk worden gemaakt via zogenaamde DNS-servers. Met het IP-adres kan de computer of telefoon vervolgens contact leggen met de webserver van de betreffende website zodat deze in de browser kan worden geopend.


Dns server

Voor iedere website die je bezoekt, maar ook voor elke afbeelding op een website en eigenlijk alle aanvragen die men doet die via het internet lopen, wordt dus gebruik gemaakt van deze DNS servers. Standaard gebruiken de meeste mensen de DNS servers van hun Internet provider. Deze worden namelijk standaard meegegeven via het modem/router die je van de provider in kwestie hebt gekregen.

OpenDNS
De DNS server adressen welke standaard zijn ingesteld door de provider zijn te wijzigen. En hiermee kunt u een stuk veiliger internetten.
OpenDNS is een bedrijf dat zich al jaren inzet als pure DNS service provider. Met andere woorden, ze richten zich op alles wat met DNS te maken heeft en voegen daar nog wat extra (handige) functies aan toe.

OpenDNS heeft namelijk servers staan over de hele wereld die aan elkaar gelinkt zijn en zorgen voor de snelst mogelijke overdracht van gegevens met betrekking tot domeinnamen.

Daarnaast hebben ze bij OpenDNS ook nog een database die constant wordt bijgehouden door medewerkers en de ‘community’ met websites die spyware, spam, virussen en andere gevaren bevatten. Deze websites worden automatisch geblokkeerd, zodra men gebruik maakt van de DNS servers van OpenDNS.

Speciaal voor families met kinderen heeft men dan ook nog de OpenDNS familie filter waarbij je specifieke websites of categorieën kunt filteren.

Door gebruik te maken van de DNS servers van OpenDNS kunt u een stuk veiliger internetten en worden ongewenste websites geblokkeerd.

Meer informatie over de gratis OpenDNS dienst vindt u op hun website www.opendns.com. Tevens vindt u hier de handleiding voor het instellen van de OpenDNS bescherming voor uw internet verbinding.

Hulp nodig? SCH kan u altijd helpen met het extra beveiligen van uw internet verbinding en ongewenste websites blokkeren. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Sluiten