Menu


Onderstaand treft u de reactie van Kaspersky aan inzake het recent genomen besluit door de rijksoverheid om geen Kaspersky meer te gebruiken. Wij van SCH zijn van mening dat Kaspersky één van de beste Internet Security pakketten van dit moment heeft. Diverse onafhankelijke testen wijzen keer op keer uit dat de bescherming en detectie van Kaspersky tot de top van de markt behoort.

Mocht u zelf de afweging maken voor een andere virusscanner dan adviseren wij u hier graag in. Wij leveren en installeren vrijwel alle bekende virusscanners van dit moment.

Kaspersky Lab is van mening dat de overheid een belangrijke verantwoordelijkheid heeft om de veiligheid van overheidsinstanties en onze Nederlandse samenleving te waarborgen. Zij moet daarvoor elk gerucht van cyberspionage- of cybercriminele activiteiten van welk bedrijf, instantie of individu dan ook serieus nemen. Kaspersky Lab heeft dan ook alle begrip voor een gedegen onderzoek door de Nederlandse overheid en heeft meerdere keren – overigens zonder succes – hierbij hulp aangeboden.

Ondanks het ontbreken van aantoonbaar bewijs voor onethische activiteiten van Kaspersky Lab heeft de Nederlandse regering 14 mei jongstleden besloten om het gebruik van Kaspersky Lab’s antivirussoftware puur als voorzorgsmaatregel uit te faseren. Deze voorzorgsmaatregel wordt volgens de overheid genomen omdat:

  • antivirussoftware diep in systemen zit en misbruik een groot veiligheidsrisico kan vormen.
  • Russische wetgeving verplicht bedrijven als Kaspersky Lab samen te werken met de Russische overheid.
  • Rusland een actief offensief cyberprogramma heeft dat onder meer gericht is op Nederland en vitale Nederlandse belangen.


“De combinatie van deze factoren maakt dat het kabinet heeft geconcludeerd dat het risico op digitale spionage en sabotage bij de Rijksoverheid en de vitale sector aanwezig is. “

Dit besluit heeft alleen betrekking op de rijksoverheid en de zogenaamde vitale sector. “Hoewel er geen concrete gevallen van misbruik in Nederland bekend zijn, kan dit niet worden uitgesloten”, aldus de brief van de minister.

Wij zijn ontstemd omdat geen enkel aantoonbaar bewijs van verkeerd handelen publiekelijk is gepresenteerd om dergelijke beslissingen te rechtvaardigen. Kaspersky Lab heeft nog nooit een regering in de wereld geholpen met cyberspionage of kwaadwillende cyberactiviteiten en het is verontrustend dat een privé-onderneming zonder bewijs als schuldig kan worden behandeld door welke overheid dan ook. Beslissingen dienen genomen te worden op basis van feiten en niet gebaseerd op angst of theoretische scenario’s.

Wij onderkennen als geen ander het belang van het waarborgen van de digitale veiligheid van Nederlandse burgers, overheidsinstanties en de vitale infrastructuur van ons land. Niet voor niks strijden wij al meer dan 20 jaar met succes tegen cyberspionage en cybercriminele activiteiten. Hoewel we teleurgesteld zijn in het kabinetsbesluit, blijven we samenwerken met organisaties als Europol, Interpol en de Nederlandse politie.

Een formeel statement kunt u HIER downloaden.

Inmiddels heeft Kaspersky Lab Benelux de minister van Justitie & Veiligheid gevraagd om een toelichting op het besluit. Daarbij draait het om een viertal vragen:

  • Op basis van welk onderzoek en risicoanalyse is het besluit genomen?
  • Welke Russische wet, waarnaar in de brief van de minister wordt gerefereerd, geeft de Russische regering de mogelijkheid om kritische informatie op te vragen, of om ons op te dragen onethische handelingen te verrichten?
  • Waarin is het toepassen van die wet anders dan bij andere cybersecurity bedrijven die opereren in Rusland en ook actief zijn in Nederland?
  • Aan welke contracten tussen Kaspersky Lab en de Rijksoverheid wordt gerefereerd? Voor zover wij kunnen overzien liggen er namelijk geen contracten.


De brief kunt u HIER vinden.

Kaspersky Lab heeft in het najaar van 2017 een wereldwijd Transparancy Initiative opgestart waarbij we klanten inzage kunnen geven in bijvoorbeeld broncodes of andere relevante inzichten die organisaties helpen om de betrouwbaarheid van onze producten objectief te toetsen. Ook bieden wij onze klanten en partners regelmatig uitgebreide pentesten aan voor een gedetailleerd onderzoek naar de inzet van onze cybersecuritysoftware. Als onderdeel van ons wereldwijde Global Transparency Initiative, hebben wij recentelijk besloten onze kernactiviteiten te verhuizen van Rusland naar Zwitserland. Klantgegevens, software-assemblage en dreigingsdetectie-activiteiten verhuizen vanaf eind dit jaar naar het Zwitserse Zurich.

Met de realisatie van ons datacenter in Zwitserland vervalt ook meteen het argument van de Nederlandse regering dat de Russische regering gegevens kan opvragen. Die vallen dan immers onder Zwitsers (privacy-)recht, dat als een van de strengste ter wereld wordt gezien.

Het is zuiver toeval dat de wereldwijde aankondiging van deze stap, waarmee een investering van $12 miljoen gemoeid is en waaraan maandenlange voorbereidingen voorafgingen, samenviel met het kabinetsbesluit.

Onze software-oplossingen worden voortdurend door gerenommeerde en onafhankelijke organisaties getest om te kijken of er geen lekken, risico’s of onvolkomenheden (“vulnerabilities of backdoors”) in zitten. Zo heeft eind 2017 de BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik), de Duitse equivalent van het Nederlandse NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum), de producten van Kaspersky Lab nog als veilig betiteld.

STRIJDEN VOOR UW DIGITALE VRIJHEID

In een wereld waarin uw data en privacy het doelwit zijn van cybercriminelen en spionageagentschappen, heeft u een partner nodig die niet bang is om te helpen bij de bescherming wat voor u het meest belangrijk is. Al twintig jaar ontmaskert Kaspersky Lab uiteenlopende cyberdreigingen en het maakt niet uit of die afkomstig zijn van ‘script kiddies’, cybercriminelen, overheden, het Oosten, het Westen, het Noorden of het Zuiden. We verschuilen ons niet achter excuses en we zullen het beschermingsniveau dat we onze klanten bieden niet laten vieren. Het is onze overtuiging dat de online-wereld gevrijwaard moet zijn van door overheden ondersteunde cyberspionage en -aanvallen, en we zullen blijven strijden voor een volkomen vrije en veilige digitale wereld.

Sluiten