Menu

7, 8… 10! Heb je Windows 7 of Windows 8 op je computer?
Dan krijg je een aanbieding om te upgraden naar Windows 10. Installeren kan vanaf 29 juli.

Is het verstandig om deze upgrade te doen? En: is jouw computer geschikt? Zes vragen en antwoorden over Windows 10.

1. Waarom stuurt Windows deze melding?
Omdat Microsoft wil voorkomen dat mensen oude besturingssystemen blijven gebruiken. In het verleden stapten weinig gebruikers over van Windows XP naar het nieuwere Vista, 7 of 8. Het softwarebedrijf uit het Amerikaanse Redmond heeft een Windows-update uitgebracht om de oproep te laten verschijnen.

2. Wat gebeurt er als ik de melding accepteer?

Dan hoor je bij de groep gebruikers die de upgrade naar Windows 10 als eerste ontvangt. Je krijgt de komende weken dan stukje bij beetje de upgrade op je computer. Zo voorkomt Microsoft dat op 29 juli nog enorme hoeveelheden bestanden moeten worden gedownload.

3. Wat gaat er veranderen?
Microsoft geeft aan dat het besturingssysteem zoals we dat kennen vanaf Windows 3.1, ten einde is. Er worden geen nieuwe versies uitgebracht die je na een paar jaar weer moet kopen. Windows 10 is dus de allerlaatste versie. In de toekomst kun je die updaten.

4. En Windows 9 dan?

Windows 9 zal er nooit komen. Waarom niet? Daarover wordt druk gespeculeerd. Een officieel antwoord is er eigenlijk niet. Volgens Joris Jan van Microsoft geeft het getal 10 duidelijker aan dat het hier om een belangrijke upgrade gaat.

5. Is Windows 10 gratis?
Wel voor bestaande klanten die nog een redelijk recente versie van Windows op hun computer hebben draaien. Microsoft wil zo de drempel naar een nieuwer en veiliger besturingssyteem weghalen. Als je een volledig nieuwe installatie van Windows 10 wilt doen, kan dat ook, maar daarvoor zul je eerst wel een licentie moeten kopen. De prijs daarvan is nog niet bekend, maar we verwachten een bedrag van tussen de 100 en 150 euro. Microsoft zal vooral geld gaan verdienen aan de producten die ze via het nieuwe besturingssysteem gaan verkopen. Denk dan aan de Microsoft OneDrive en straks de Microsoft Store.

6. Hoe weet ik of mijn computer geschikt is?
Heb je de melding niet gekregen? Dan heb je mogelijk niet de juiste versie van Windows. Alleen een deel van de computers met Windows 7 (die met Service Pack 1) en computers met Windows 8.1 krijgen de pop-up. Ook zakelijke gebruikers krijgen het bericht niet.

Als je de melding wél hebt gehad, dan kun je tijdens de installatie checken of je computer geschikt is. Als je Windows 10 uiteindelijk gaat installeren, krijg je namelijk eerst nog een waarschuwing daar wordt gekeken naar programma’s die mogelijk niet goed werken op het nieuwe besturingssysteem, zodat je de installatie kunt uitstellen. Conclusie: het kan geen kwaad om de aanbieding van Windows te accepteren: je kunt altijd nog annuleren.

Heeft u vragen over Windows 10 of heeft u hulp nodig bij de installatie? neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom even langs bij ons in de winkel.

Sluiten